Vyskúšajte pravé karnevalové Chiacchiere
Chiacchiere (čítaj kiakiere) sú pre talianov asi to, čo pre nás vyprážané šišky počas Fašiangov. Nemaš šišky - nemáš Fašiangy! = Nemáš Chiacchiere - nemáš karneval! Pôvod tohto dezertu spadá do obdobia starej rímskej ríše, kedy žienky domáce pripravovali špeciálne pečivo z múky a vajec, ktoré vyprážali na bravčovej masti. Táto špecialita rozvoniavala po domácnostiach a mestách, len v období takzvyných "Saturnali" čo boli slávnosti, ktoré korešpondujú s dnešným karnevalom. "Kiakiere" majú mnoho názvov. Poznáme ich aj ako "bugie" (preklad - klamstvá), "frappe" (preklad - pálenky), alebo "galani" rovnako aj recepty na ich prípravu sa líšia každým regiónom. Ja vám dnes predstavím, ten môj, ktorý mám od svojej benátskej svokry.

Tak, poďme na to!

Čo budeme potrebovať:
500g hladkej múky, 70g práškového cukru, 50g masla, 3 vajíčka, 1 žĺtko, vanilkový cukor, tretinu kypriacieho prášku (naozaj stačí len tretina. Ja som omylom pridala celý sáčok a moje chiacchiere boli príliš "tučné"), soľ, približne deci pálenky a olej, respektíve bravčovú masť

1. Najskôr si do misky preosejeme múku, cukor, kypriaci prášok, vanilkový cukor a soľ. Proste všetky suché suroviny.

2. Pridáme 3 celé vajíčka a jedno extra žĺtko.

3. Na rad prichádza pálenka. Taliani pridávajú svoju typickú "grappu" ale keďže som momentálne u našich, na návšteve, ocino mi dal slivovicu. Takže tieto chiacchiere sú trošku poslovenčené. Chuť sa každopádne nijak nezmenila.

4. Nakoniec pridáme maslo a vypracujeme cesto.

5. Cesto by malo byť hladké. Musím povedať, že sa relatívne ťažšie miesilo. Ak môžte, hoďte všetko do kuchynského robota, uľahčíte si tým prácu.

6. Hotové cesto rozdelíme na niekoľko častí, rozvaľkáme ich a narežeme na dlhšie obdĺžniky.

7. Každý obdĺžnik narežeme ešte na menšie obdĺžniky a do stredu každého narežeme dve čiary. Toto je typický tvar chiacchiere-ov (sorry za to hrozné a asi aj chybné skloňovanie)

8. Pripravte si ich radšej dopredu viac. Ja som si ich nachystala len zopár, s tým, že si ich budem pri vyprážaní ďalej vykrajovať a pekne som sa okašľala. Nestíhala som a pár kúskov mi prihorelo.

9. Prichystané chiacchiere vkladáme do vriaceho oleja. (Ak chcete zachovať tradíciu tohto receptu, olej nahraďte bravčovou masťou.) Vyprážajú sa naozaj veľmi veľmi rýchlo, takže si dávajte na ne pozor a radšej stojte pri šporáku.

10. Dozlatista vypražené chiacchiere necháme vychladnúť. Ukladala som ich do plechu, ktorý som si vystlala papierovými obrúskami, aby vsali prebytočný tuk. Ako môžte vidieť, z jednej dávky si ich pripravíte naozaj veľa.

11. Nakoniec chiacchiere už len obalíme v práškovom cukre. Čerstvé kúsky su mäkké, no mali by sme počkať aspoň pár hodín kým sa stanú chrumkavé, pretože také by mali byť.

Dobrú chuť
...k tejto typickej karnevalovej pochúťke odporúčam buď pohár mlieka, alebo čaju, no výber nechám na vás. Dajte si na čo máte chuť...
Snáď sa vám môj recept páčil a ak sa ho rozhodnete vyskúšať, pochváľte sa mi ako vám chutilo.