Carrot cake, ktorý zvládne úplne každý

01.02.2019

...keby som pred nejakými 15 rokmi zahlásila svojej mame, že idem piecť koláč z mrkvy, asi by sa chytila za hlavu a zahlásila, že ona také gebuziny jesť nebude! Dnes je však carrot cake, alebo po našom, mrkvový koláč, veľmi obľúbeným dezertom, ktorému sa hádam nik nevyhýba, ani moja mama dokonca nie... Pôvod tejto pochúťky však nevieme presne určiť. Hovorí sa, že prvé carrot cake-y vznikli už v stredoveku. Ľudia v tej dobe pridávali mrkvu do pečiva ako náhradu cukru, ktorý bol v tom čase neskutočne drahý a mohli si ho dovoliť len vyvolení. 

Mimochodom vedeli ste, že carrot cake má svoj medzinárodný deň?! Ani ja nie, ale je ním 3. Február.

Na nete nájdete stovky receptov na carrot cake-y, ja som zatiaľ vyskúšala len jeden a ten sa mi tak osvedčil, že som už iný ani nehľadala. Recept som si síce trochu upravila, no takto je pre mňa dokonalý a úprimne, lepší carrot cake som ešte nejedla. Chváli si ho dokonca aj môj makarón a to už je čo povedať, keďže on je v jedle neskutočne preberavý. Takže určite ho vyskúšajte. 

Čo budeme potrebovať:


Ako ste si možno už všimli, zvyčajne neuvádzam množstvo a váhu surovín, pretože skoro všetko pripravujem od oka, no v tomto prípade vám napíšem originálne hodnoty surovín a priamo v recepte skomentujem, čo robím inak. Takže:


125g hladkej múky, 125g cukru, 125g mrkvy, 2 vajíčka, 50g strúhaného kokosu, 50g mletých orechov, prášok do pečiva, 1dcl oleja, soľ, 1 lyžičku škorice, 50g masla, 100g nátierkového masla, 125g práškového cukru, šťava z jedného citróna

1. Do misky si preosejeme múku, kypriaci prášok a škoricu.

2. Pridáme cukor a premiešame.

3. Pridáme vajíčka a olej. Znovu premiešame a poriadne spojíme suroviny.

4. Do zmesy pridáme kokos, orechy a nastrúhanú mrkvu. Podľa originálneho receptu by sme mali pridať 125g mrkvy, ja jej však pridávam 400g. Nebojte sa, nie je to veľa. Tým, že jej pridáte viac, bude koláč šťavnatejší.

5. Ak sa vám zmes zdá na prvý pohľad suchá, stačí ak necháte všetko chvíľu postáť. Mrkva tak pustí svoju šťavu a cesto sa stane úplne vláčne.

6. Pripravené cesto vlejeme do formy, ktorú sme najskôr vymazali maslom a vysypali múkou.

7. Pripravenú formu s cestom vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a necháme piecť približne 30 minút. Sledujte si to špajľou, no pamätajte, že ak ste pridali viac mrkvy (ako to robím ja) cesto nikdy nebude 100% suché. Čiže nezľaknite sa ak aj po viac ako pol hodine bude špajľa trochu olepená, korpus bude hotový. 

8. Upečený korpus necháme vychladiť a medzitým si pripravíme krém. Jeho príprava je jednoduchá. Všetky suroviny spolu proste zmixujeme (práškový cukor, maslo, nátierkové maslo, citrónová šťava). Opäť malá zmena. V originálnom recepte sa pridáva len 100g nátierkového masla. Ja ho pridávam viac, aby bolo plnku viac cítiť. S cukrom som opatrná. Pridávam ho postupne a vždy menej ako v recepte. Mám rada, keď je krém trochu kysľavkavý, no je to na vás. Dochuťte si podľa seba.

9. Hotový krém musí byť nadýchaný a bez hrčiek. Uistite sa, že je naozaj dobre vyšľahaný, keďže ho budeme dávať na vrch korpusu, pred tým ho však necháme postáť v chladničke na približne pol hodinku. Bude sa nám tak s ním lepšie pracovať.

10. Uistime sa, že je korpus poriadne vychladený. Nepridávajte krém na teplý korpus. Krém by sa vám totižto mohol začať rozpúšťať, bol by tekutejší a vám by sa s ním ťažšie pracovalo.

11. Vrch carrot cake-u môžme ešte dozdobiť nasekanými orieškami, no pred tým než sa doň pustíme, necháme ho ešte postáť aspoň na hodinku - dve v chladničke. 

Dobrú chuť...

Nakoniec treba už len servírovať. Mne osobne sa k tomuto dezertu hodí šálka dobrej kávy, alebo pohár prosecca. 

Ak sa vám môj recept pozdáva, určite ho vyskúšajte, nebudete ľutovať.

Blondinka v Benátkach - Lifestyle blog
Všetky práva vyhradené 2019
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky